XX. mendeko Euskararen Corpus estatistikoa
Testuingurua
Janariek oso gutxi irauten dute mikroorganismoek hondatu egiten dituztelako.
Horregatik, berehala hartu behar ditugu edo, bestela, kontserbatu.
Kontserbatzeko erarik garrantzitsuenak hauexek dira: tenperatura hotz-hotz edo bero-beroetan jartzea, gatza ematea, kontserbagarriak gehitzea, ontzea, heste barruan sartzea eta ozpinetan gordetzea.
Janariak luzaro gordetzeko, izozkailuan sartzen ditugu eta zerotik beherako 20 gradu baino tenperatura hotzagoan jartzen ditugu.
Orduan
Esnea bezalako janari batzuk guztiz tenperatura altuetan jartzen ditugu, 100 gradutik gora gehienetan.
Kontserbatzeko sistema hau
Janariei kontserbatzeko
Lata edo poteko janarietan agertzen dira batez ere.
Tenperatura bero-beroek edo hotz-hotzek, gatzak eta kontserbagarriek hil egiten dituzte mikroorganismoak edo oztopo bihurtzen dira hauen ugalketarako.
Janari gordinak, barazkiak adibidez, erosten dituzunean kontutan izan freskoak diren.
Jogurra edo esnea bezalako ontziratutako janariak erosten dituzunean, begiratu ondo iraupen-egunari.
Iraupen-eguna pasatutako janariak hartzeak gaixotasunak sor ditzake.
Begiratu goiko irudiari eta esan nola kontserbatu diren bertako janariak.
Begiratu aldizkari, egunkari, argazki edo marrazkietan eta ebaki kontserban gordetako janarien irudiak: gazituak, hestekiak, izoztuak, esterilduak, kontserbagarridunak, onduak edo ozpinetan gordetakoak.
Zergatik tratatu behar dira janariak gordetzeko?